Westlandse Courant

Schilderij Ingang van het Staelduinsebos in het Westen van het land gemaakt door Hilmar Schäfer
Ingang Staelduinsebos - Westland - Verkocht

's Gravenzande, December 1976
Veel uit de omgeving van 's Gravenzande is te zien in de expositieruimte aan het Marktplein 20. Daar exposeert tot en met zondag 26 december de 's Gravenzandse beeldende kunstenaar Hilmar Schäfer ruim 50 schilderijen in olieverf, aquarel, gouache en pastel.

Hilmar Schäfer is Duitser van geboorte. Hij komt oorspronkelijk uit Wuppertal, genoot een technische opleiding als constructeur  machinebouw en woont sinds 1963 in ons land.

Een paar jaar schilderde hij wat abstract werk. Sinds 1971 is hij na een heroriëntatie weer begonnen met schilderen, waar hij zich uitgeeft als autodidact.

Na reeds in Amsterdam en Gouda te hebben geëxposeerd is nu zijn werk in de eigen woonplaats te bezichtigen.

Schäfer is volop landschapschilder, die geniet van Hollandse groene weiden met boerderijen en huisjes achter en bij de dijken. Een man, die graag zwerft door het Staelduinse bos, langs het strand en langs de vaarten, waar hij de sfeer proeft van de vroege ochtenden. de jaargetijden, de stilte en de storm.

Schilderij van Dijk bij 's Gravenzande gemaakt door Hilmar Schäfer
2 Dijk bij 's Gravenzande - gouache - met passe partout en wissellijst - nog beschikbaar

Hilmar Schäfer heeft veel in zijn mars. Daarvan getuigen onder meer zijn stillevens als aardbeien op schotel, takje ereprijs en slakkenhuisjes, waarin hij toont een fijnschilder met allure te zijn.

Teer en zorgvuldig doorwerkt is zijn winterlandschap nr 5, terwijl ook nr 6 met de Staelduinhoeve met zn frisse  kleuren zo'n verzorgde en verstilde sfeer ademt.

Opmerkelijk is het, dat in geen van Schäfer's werken mensen voorkomen. Het is hem kennelijk alleen om de natuur, de sfeer en de stilte  ervan te doen, hoewel sommige werken met opvallende verkeersborden wel mensen en verkeersdrukte suggereren.

Als aquarellist maakt Schäfer vaak prachtige kleurrijke bladen, zoals de nummers: 41, 42 en 43, waarop de zee, 't Woud en 's Gravenzande zijn verbeeld.

De sfeer, het zomers licht en de rust komen er weldadig in over.
Wat mij ook aantrekt in het werk van Schäfer is zijn grote gevoel voor kleurgradaties, zoals hij duidelijk laat merken in de veel-kleurige gras- en groentinten.

Ben je in het bezit van één van de schilderijen genoemd in dit artikel, neem dan contact met mij op. Graag zou ik foto's van de bijbehorende werken willen toevoegen.

- Nummers 5,6, 41,42, en 43, Staelduinhoeve en s'Gravenzande -

Share the joy