Goudsche Courant 2003

Kunstwerk van de maand januari 2003

Elke maand wordt in Kunstuitleen Gouda Regio een kunstwerk uit de collectie in de schijnwerpers gezet. Dit "Kunstwerk van de maand" krijgt in de kunstuitleen een prominente plaats met tekst en uitleg. 

Het kunstwerk van de maand is deze maand uiteraard niet te leen, maar u kunt het natuurlijk wel reserveren. In samenwerking met Marlous Schijlen, educatief medewerker van de kunstuitleen, is deze serie in de Uitkrant van de Goudse Courant te volgen. Deze maand een schilderij van Hilmar Schäfer.

De landschappen van Hilmar Schäfer geven de kijker een 'déja vu' gevoel. Je hebt het al eens eerder gezien, ergens 'en route', op weg naar een nieuwe bestemming.

Wat je ziet zijn straten waar langs muren, een paar huizen en een handjevol bomen staan. Soms zit er blad aan de bomen, maar meestal lijkt de winter in aantocht, gezien de warme, stemmige herfstkleuren.
Schäfer heeft altijd een fascinatie voor stillevens gehad. Ooit is hij ook als fijnschilder van stillevens begonnen.

Schilderij 801 La Route in Frankrijk
801 La Route - acryl -1997 - 80 x 70 - verkocht

Schäfer schildert landschappen waarin je participeert: de beschouwer neemt het standpunt in van de kunstenaar en kijkt mee.

Later kwamen daar landschappen bij en nu combineert hij beide genres.
De huizen in zijn schilderijen vormen het stilleven, dat hij vervolgens plaatst in een landschap. In geen enkel schilderij komen mensen voor.
Mensen en dieren zouden de afbeelding illustratiever maken, terwijl Schäfer dat juist niet wil.

Zijn landschappen vormen een eigen wereld, maar de kijker wordt deel van het geheel wanneer hij zich inleeft in de wereld die Schäfer heeft geschapen.
Iedereen die naar de landschappen kijkt, laat een herinnering herleven.

Jaren geleden zwierf Hilmar Schäfer een tijd lang rond door Frankrijk. Tijdens zijn omzwervingen kwam hij niet zelden door verlaten dorpen. De desolate sfeer, de herfstkleuren en de geur van de bossen  oefenden een sterke aantrekkingskracht op hem uit.

Toch zijn de geschilderde landschappen fantasielandschappen. Voordat Schäfer gaat schilderen heeft hij wel 'een vaag plannetje'. Hij maakt een schets, maar de opzet kan daarna razendsnel veranderen. Volgens hem vindt er een 'levendige wisselwerking' plaats tussen de schilder en het schilderij.

Hij wijzigt en verwijdert totdat het schilderij 'af genoeg' is. Want af is het nooit, ook niet voor de kijker, want die kan er heerlijk bij wegdromen.

Het schilderij "La Route" van Hilmar Schäfer kost nu € 970,00. Kunstuitleen Gouda Regio heeft meerdere schilderijen van Schäfer in de collectie. In Januari worden er een paar in de expositie "Wintergasten" in de kunstuitleen getoond. Abonnees kunnen de kunstwerken reserveren.

Share the joy